vrijdag 28 augustus 2015

De ontmoeting

Internet geeft de mogelijkheid om relaties uit te breiden, of het nu om vriendschappen, relaties of mede-hobbyisten  gaat. Het mooie van internet is dat je contacten maakt met mensen die je normaal niet ontmoet. omdat je anderen niet kent en alleen digitaal tegenkomt, is het belangrijk dat je  privacy enigszins beschermt. Internet geeft je daarbij de mogelijkheid om je te verhullen. Overigens maakt dat ook weer dat de kans bestaat dat je elkaar niet echt leert kennen. Ook via geocaching ontmoet je ´virtuele´ teams middels logs en de aanbieding van caches op internetsites.

Geocaching is een spel wat je in principe zelf doet, met of zonder geocache vrienden. Er zijn teams, bestaande uit gezinnen, partners, familie of soms vrienden. Van elkaar weet je wie je bent. Je gaat samen op pad, je viert samen je founds, en je verwerkt samen de not-founds. Soms kom je andere geocachers tegen, toevallig kruis je elkaar wanneer je dezelfde cache zoekt. Een vluchtige en toevallige ontmoeting, en heel soms bestendigt het tot geocache vriendschappen.

Op geocaching.com kun je geocache vriendschappen sluiten. Dit is meer digitaal. De één stuurt vriendschapsverzoek naar een ander, soms naar iemand die alleen  bekend is onder een tweede naam, een schuilnaam. Het vertrouwen dat je dezelfde hobby uitvoert, en misschien elkaar even kort hebt gezien, maakt dat je elkaar linkt. 

Als TeamCaleus ontmoeten we via geocachen veel andere teams, zonder de mensen achter de teams te kennen. 

Eind juli hebben we een event georganiseerd. We wilden een kleinschalig event, met een aantal ingrediënten die waarschijnlijk voor elk event gelden: gezelligheid, delen van informatie over geocaching, creëren van een ontmoetingsplaats en het leren kennen van de mens achter de teams. Het event vond plaats op 31 juli. We wilden ons niet richten op het vinden van elkaars coins, travelbugs, maar juist op het proces van het creëren van geocaches.

Het 'de Utrechtse Heuvelrug Geocache Owners event' was geboren. Het leuke van het event was dat we de werkelijke mensen zouden ontmoeten achter klinkende teamnamen, die ook in de buurt woonden, of in ieder geval in de buurt een cache hebben neergelegd.. We kregen ook de mogelijkheid in contact te komen met toekomstige cache owners. En we droomden dat er mogelijk een samenwerking tussen teams zou ontstaan. Wat er ook als resultaat uit zou komen, wie zien wel, maar leuk leek het ons wel.

We maken een event aan op geocaching.com. We zetten in de beschrijving wat het doel is van het event. Het event werd vrij snel gereviewd. De reviewer deed het aanbod om ook langs te komen, om wat meer te vertellen over de do's en don'ts van het geocache plaatsen, dat paste ideaal bij ons event-thema. Dat vonden we een erg leuk idee, en misschien trok dat toekomstige geocache leggers extra aan om naar het event te komen.

Vrijdag avond, op de kleine zandduinen bij Maarn, bereiden we het event voor. We weten door de aanmeldingen ongeveer hoeveel mensen het event zouden bezoeken. We plaatsen een tafel midden op het zand.  Daarop plaatsen we twee kannen koffie en een kan thee, en wat stroopkoeken die we hadden meegenomen. 

Een uur van te voren realiseerden we ons dat we een logboek nodig hadden, dus die hebben we snel gemaakt en uitgeprint en op de tafel gelegd. We plaatsen een kleine parasol en een tuinkaars, ter attentiewaarde met een thuisgevoel. Niets menselijk is ons vreemd.

Er waren zo'n vijftien meldingen dat mensen zouden komen. Nu maar afwachten of de 'attendees' ook werkelijk komen. Het was prachtig weer, lekker zwoel zonnetje, en we hebben alles nog niet neergezet, of het eerste team meldt zich aan. Het was onze reviewer. Hij heeft een cadeautje meegenomen, een 'voluntere coin'. Nu doe ik niet zoveel met coins, heb me er als newbe nog totaal niet in verdiept, maar ik vond het erg leuk dat hier aan wordt gedacht. Ondertussen heb ik nu aan mijn sleutelbos hangen. Ik heb hem snel ter plekke proberen te registreren, voor het geval iemand de coin zou willen 'spotten', ondanks dit niet het primaire doel is van het event. Terwijl ik heel onsociaal bezig ben om de coin via de telefoon te activeren, komen andere teams aangewandeld.

 Op een gegeven moment openen we het event officieel. We delen  koffie en thee uit en langzaam ontstaat er een kring van zo'n dertig mensen, meer als we hadden verwacht. Na een centraal welkom woord starten we met een ronde te maken, waarbij iedereen zich voorstelt en vier vragen beantwoordt: wie ben je , wat is je teamnaam, op welke geocache creatie ben je het meest trots en met welke vraag kom je naar het event? Als er zo´n dertig mensen zijn is dit nog net centraal te behappen, en het is ook fijn te zien dat iedereen naar elkaar met interesse luisterde.

Het is heel leuk om de gezichten en reallife namen te kunnen koppelen aan de geocache teamnamen. Terwijl het rondje vordert komen nog meer teams en reviewers aangelopen. De aangeschoven reviewers maken zich ook kenbaar, wat erg handig is. Op deze manier weet iedereen aan wie je specifieke vragen kunt stellen. We spreken af nog een kop koffie te nemen en onderling kennis te maken, en wellicht later weer als geheel bij elkaar te komen. 

Het event loopt als gesmeerde olie, over/organiseren was niet nodig. Informatie blijkt in groepjes uitgewisseld te worden, en een gezamenlijke vragenronde is niet meer nodig. Naar mate de avond vordert krijgen de sterke verhalen de overhand. Met veel smaak en lach worden anekdotes uitgewisseld.

Ook horen we veel mooie verhalen over het ontstaan van geocaching en hoe groundspeak (het bedrijf achter geocaching.com) werkt. 


Team ThoroCatchers had een banner bedacht, en al via een notitie in de aanmelding kenbaar gemaakt deze aan het event cadeau te willen gegeven. Deze is geadopteerd en staat op de event site, voor de liefhebbers die bij het event aanwezig waren.

Terwijl de zon langzaam ondergaat, en de event eindtijd ruimschoots wordt overschreden, gaat de groep heel natuurlijk uiteen. Tegen half elf rijden we met een positief gevoel naar huis. Een paar mensen zien we nog loggen bij geocaches die in de buurt liggen. 

We hebben het event als ontspannen en erg leuk ervaren. Voor herhaling vatbaar. Het is prachtig hoe vanuit een hobby een verbinding tussen mensen ontstaat. 

Geocaching,
Voer voor psychologen

Johan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten