donderdag 6 augustus 2015

Een bom van een geocache

De media staat er vol van, geweld, aanslagen, terroristen. De wereld is flink in beweging en soms is het niet leuk. Daarentegen is Maarn een rustig plaatsje op de Utrechtse Heuvelrug. Het is er goed toeven, veel bos, kleine zandverstuivingen, water, en mooie landgoederen. Alles vredig. Totdat er een bommelding werd gemaakt...


De politie van de Utrechtse Heuvelrug werd gebeld met de mededeling van een gevonden explosief, waarschijnlijk een mijn, onder een bank bij het bos in de buurt van Maarn. De politie is gaan kijken en heeft na inspectie meteen groot uitgepakt. Brandweer, Explosieven Opruimingsdienst en politiewagens zijn naar de locatie gegaan. 


De lokale kranten kregen het eerste lucht van deze verdachte activiteiten. Zij meldden dat de politie en de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) op locatie het object aan het onderzoeken zijn. Niet veel later ontploft twitter en facebook met verschillende berichten over de gebeurtenissen.

De explosieven opruimingsdienst defensie heeft met alle zorgvuldigheid het pakketje onderzocht. En met grote zekerheid bleek het.... Een verstopte geocache....

Ondertussen wist de geocache-owner (Geosien) nog van niets. Het eerste berichtje via geocaching.com werd eerst niet geloofd, ' het is vast een grap'. Maar niet veel later werd Geosien ook gebeld door de telegraaf, en werd de cache owner geconfronteerd met de realiteit. Het is echt!

Die zelfde avond zagen we in de krant de foto's. Niet alleen de lokale kranten en de Telegraaf berichten over het incident, maar ook het Algemeen Dagblad (AD) en de Gelderlander. Het was al snel duidelijk dat de situatie over de bonus van de bankjes-cache van Geosien ging. Dit is een bonus van een trail, van geocaches bij bankjes rond Maarn, waar we nog niet alle bankjes van hadden gelopen, maar we waren wel erg benieuwd wat we ter plaatste konden aantreffen.

Op locatie gekomen zien we de plek, en onze bevindingen zijn dat we een gat zien. Geen gat van een krater dat is geslagen door een explosief, maar meer een lege cache plek. We hebben dan ook not-found gelogd. Via een geocaching.com hebben we een bericht naar Geosien gestuurd en onze bevindingen gemeld. 

Nog enigszins geschrokken neemt Geosien contact op met de politie, met de vraag of zij de toebehoren weer terug kan krijgen. Want zonder logboekje geen geocache. De politie heeft netjes teruggebeld en ook verteld waarom zij het pakket aanzagen als een explosief, en daarom alle diensten erbij hebben gehaald: duktape, vorm, draadwerk eromheen, het zag er gevaarlijk uit.

De politie was op zich wel bekend met het geocaching spel. Maar in deze stash hadden ze dit blijkbaar niet herkend. Geosien meldt dat de hulpdiensten erg zorgvuldig en prettig hebben gereageerd.

Geosien krijgt alle spullen netjes terug en kan de cache ook weer terugplaatsen. Het verzoek was wel een duidelijke geocache sticker op de stash te plaatsen. De agent vroeg Geosien ook door te geven aan de geocache organisaties met de vraag op alle stashes toch vooral een herkenbare sticker te plaatsen.

Geosien gaat vrijdag alle spullen bij het bureau ophalen en de cache weer in orde maken. Eind goed, al goed, een bizarre situatie.

Gisteren hebben we de laatste caches van de bankjes-trail van Geosien gedaan. Een soort reverse engineering, omdat we de plek van de bonus ondertussen spectaculair konden uitvinden. Ondertussen slapen we weer rustig op de Utrechtse Heuvelrug, wel met een grotere glimlach dan anders. Het is weer eens wat anders...

Explosief geocaching,
Voer voor psychologen...

Johan

Met dank aan de medewerking van Geosien...


De telegraaf:




1 opmerking:

  1. Gewoon tot ontploffing brengen. Dan leert die co het wel af.

    Diederikus.

    BeantwoordenVerwijderen